Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunmasıdır. Bu eksiklik sonucunda çeşitli renklerin benzer tonlarını ayırt edemez. Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluktur. Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğmaktadır. Çünkü renk körlüğü X kromozomu üstünde taşınan bir genle tetiklenen bir durumdur.

Renk körlerinin %99’u renkleri görmekte ancak ton farklılıklarını ayırt edememektedir.

Renk körlüğü kimlerde görülür?

Renk körlüğü yalnızca erkeklerde görülmektedir. Her 10 erkekten birinin renk körü olduğu bilinmektedir. Kadınlarda renk körlüğü görülmez ancak taşıyıcıdır bu yüzden erkek çocuklarında renk körlüğü olma ihtimali yüksektir.

renk-korlugu-testi-3Renk körlüğü nasıl tespit edilir?

Renk körlüğünü tespit etmek için çeşitli resimler kullanılır. Kişi bu resimleri okuyamıyor ya da hatalı okuyorsa renk körüdür. Ancak renk körlüğü halk arasında yeşili kırmızı, kırmızıyı yeşil görme gibi yanlış olarak bilinmektedir. Renk körü kişi yalnızca algılamakta zorluk çektiği renk tonlarında sorun yaşamaktadır.

Ishihara ve Farnsworth Munsell D-15, Farnsworth testleri ile renk körlüğü varlığı ve cinsi kolayca tespit edilebilir.

Renk körlüğü testini yapmak için tıklayın!

Renk körlüğü tek tip değildir. Farklı tiplerdeki kon hücrelerinin eksikliğine göre değişiklik gösterir.

sight-defectsTritanopia: S tipi kon hücresi eksikliğinden oluşur. (Mavi) Mavi-yeşil ve Sarı-mor renkleri ayırt etmede zorlanır.
Deuteranopia: M tipi kon hücresi eksikliğinden oluşur. (Yeşil) Kırmızı-yeşil renkleri ayırt etmede zorlanır.
Protanopia: L tipi kon hücresi eksikliğinden oluşur. (Kırmızı) Mavi-yeşil ve kırmızı-yeşil renkleri ayırt etmede zorlanır.
Monochroma: Hiçbir rengi algılayamama, gri tonlarında görme. Nadiren görülür.

Renk körü olmanın bir zararı var mıdır?

Renk körü olmanın hiçbir zararı yoktur. Eğer ileri derecede renk körü değilseniz günlük yaşantınızı da çok etkilemeyecektir. Ancak çok ileri derecede renk körü trafik lambaları ayırt edilemez, futbol maçında takımlar ayırt edilemez, renk ayraçları dikkat çekmez. Renk körlerinin %99’u bu durumun dışında kalmaktadır.

Renk körlüğü nasıl tedavi edilir?

rainbow-kromajen-38-3-lRenk körlüğü tedavi edilemez. Ancak hastanın göremediği renkleri farklılaştırarak görmesi, bu şekilde ayırt edebilmesi sağlanabilir. Bunun için renkli gözlük camları ya da kontakt lensler kullanılabilir. Öncelikle gözün hangi renge karşı duyarsız olduğu tespit edilmeli ve uygun farklılaştırıcı uygulanmalıdır.

Genellikle sınav öncesi renk körlüğü testini geçmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Tek göze takılan bu akromatik renk körlüğü lensi sayesinde kişi artık renkleri ayırt edebilir duruma gelmektedir.

Renk körlüğü lensi satın almak için bizi telefonla arayabilirsiniz.