İş Sağlığı Güvenliği Yasası (Kanun No.6331), TBMM tarafından kabulünden sonra, 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilerek kısmen yürürlüğe girdi. Bu yasa sayesinde kurumlar çalışanlarının çalışma esnasında güvenliğinden daha fazla sorumlu oldular ve çalışanlarına daha fazla değer verdiklerini hissettirdiler. Bu yasadan sonra ölümlü iş kazalarında azalma olduğu uygulamanın başarılı olduğu yönünde yorumlanabilir.

Firmamız ISG yasası kapsamında çalışanlarınıza ve ihtiyaçlarına uygun polikarbon camlı numaralı iş gözlükleri üretmektedir.

İş güvenliği gözlüklerinin kullanılması hangi durumlarda zorunludur?
Yapılan araştırmalar sonucunda gözler için risk oluşturan tehlike nedenlerini darbe, yüksek sıcaklık, tozlar, kimyasallar ve optik radyasyon olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda göz ve yüz korumalarında koruyucu gözlükler ve yüz siperleri, darbelere karşı koruma, sıvı sıçramalarına, gaz, toz, erimiş metal veya yüksek sıcaklığa karşı koruma, UV ışınları, iyonize edici radyasyon ve elektrik arklarına karşı koruma, laser ışınlarına karşı koruma, bilgisayar ortamında (ekranlı araçlar) koruma gibi özellikler içerir. Göz koruma ekipmanları arasında bulunan koruyucu gözlükler yukarıda belirtilen riskler ve oluşturacağı tehlikeler kapsamında sınıflandırılmış olup, yapılan işte uygun koruma ekipmanının kullanımı büyük önem taşımaktadır.

İş güvenliği ürünlerinde hangi standart geçerlidir?
İş güvenliği ile ilgili dünyada 2 standart kullanılmaktadır.

  • ANSI: Amerika Ulusal Standart Ensitüsü (American National Standards Institute)
  • EN: Avrupa Standartları (European Norm)

Ülkemizde ise EN Avrupa standartları kullanılmaktadır. İş gözlüklerinin EN166 standartlarından geçmiş olması gerekmektedir.

İş güvenliği gözlüğünde hangi şartlarda numaralı camlarla kullanılmalıdır?
İş gözlüğü kullanması gereken çalışanların göz muayenesine girdikten sonra görme bozukluğu tespit edilerek reçete yazılması numaralı iş güvenliği gözlüğü kullanması için yeterlidir. Bu çalışanların numaralı camla düzeltilmesi gereken bir refraksiyon kusuru olduğunu belirtir. Çalışma esnasında göz ve çevresini koruyacak ekipman mutlaka numaralı olarak yapılmalıdır.

Bu gözlüklerde neden polikarbonat cam kullanılıyor?
Koruyucu gözlüklerin polikarbonat maddesinden yapılmasının nedeni, kırılgan cam ile karşılaştırıldığında üretiminin daha kolay ve düşük maliyetli olması, darbelere karşı 20 kat daha dayanıklı olmasının yanı sıra 3 kat daha hafif olmalarıdır. Aynı zamanda kullanıcıya UV400 koruması da sunmaktadır.
Her ne kadar bu malzeme darbelere karşı mükemmel koruma sağlasa da çizilmelere karşı daha dayanıksızdır. Ancak alternatifi olmaması sebebiyle daima polikarbon cam uygulanmalıdır. Malzemenin çizilmelere karşı bu zayıf özelliği üzerine uygulanan anti-refle kaplama ile bir miktar azaltılabilmektedir.

Numaralı iş güvenliği gözlüğü yaptırmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Numaralı gözlük kullanması gereken çalışanlarınızın reçetelerini maile ekleyip info@besoptik.com adresine göndermeniz yeterlidir. Size en uygun çözümü üretip en kısa sürede size geri döneceğiz.