keratokonus_2liGözümüzün en ön tabakası şeffaf tabaka yani korneadır. Kornea tabakasının aşırı bombe alarak sivrilmesi durumuna keratokonus rahatsızlığı denir. Kornea tabakası görüşümüz için gerekli kırma gücü önemli elemanlardan biridir. Korneanın normalden bombeli olması durumunda korneanın kırma gücü artarak kişiyi miyop yapar. Korneanın aşırı bombelenmesi de kişinin miyopisinin artmasına sebep olur. Bu yüzden sürekli artan miyopi beraberinde keratokonus riskini de getirebilir.

Keratokonus tedavi yöntemleri nelerdir?

Keratokonus tedavisinde öncelikli olarak sert lensler uygulanır. Sert lensler göze baskı yaparak gözün bombesinin azalmasını sağlar. Bombesi azalan kornea düzleşir, miyopisi düşer, riski azalır.

Başlıca tedavi yöntemleri:

  1. Sert kontak lensler
  2. Intacs (Korneal halka) yöntemi
  3. Corneal Crosslinking yöntemi
  4. Keratoplasti (Kornea nakli) yöntemi

Keratokonus hastaları nelere dikkat etmelidir?

  • Erken teşhis ve hızlı uygulama her rahatsızlıkta olduğu gibi keratokonusta da önemlidir.
  • Tedavi yöntemlerinde aceleci davranmayın. Önce sert lensleri deneyin, eğer bu yöntemlerle hastalığınızı kontrol altında tutamazsanız cerrahi müdahale seçeneğini düşünün. Unutmayın hastalığınız geri gitmese bile ilerlemesini durdurmak yeterlidir.
  • Keratokonusla ilgili bir dosya oluşturun ve düzenli olarak göz doktorunuza muayene olun. Muayene esnasında dosyanızı da götürün. Hastalığın ilerleyip ilerlemediğini gözlemleyin.
  • Göz kaşımaktan, ağır eşya kaldırmaktan ve zorlu hareketlerden kaçının.
  • Kornea ince olduğundan göz numarasını düşürmek için lazer ameliyatı (lasik) olmak hasta için son derece risklidir.